Intensieve draaiworkshops

Françoise Busin organiseert regelmatig intensieve draaiworkshops van 5 dagen overdag of 3 avonden.
Deze workshops zijn geschikt voor zowel beginners als gevorderden en elke deelnemer krijgt een eigen draaischijf. Er zijn maximum 12 deelnemers.
De workshops worden gevolgd door een glazuursessie: de gemaakte werken worden geglazuurd en gebakken (inbegrepen in de prijs).

Formule workshop 3 avonden

De workshop van 3 avonden is een initiatie in het pottendraaien: ideaal dus voor beginners die willen weten of pottendraaien hen ligt.

Gevorderden kunnen zich tijdens de workshops van 3 avonden verdiepen in het aanleren van een nieuwe techniek, het oefenen van 1 aspect of het opfrissen van hun draaikunsten.

De twee eerste avonden draaien we, de derde avond draaien we af (enkel afwerking).
Na de workshop worden 8 voorwerpen per deelnemer geglazuurd en gebakken.

Formule workshop 5 dagen

De 5-daagse workshop draaien is een intensieve week waarop u leert draaien, afdraaien en afwerken (oren, deksels, versiering, patronen).

Na de workshop zijn 15 van je voorwerpen afgewerkt en ruw gebakken (biscuit). Het glazuren gebeurt op vooraf afgesproken data (te kiezen bij inschrijving).

Iedereen wordt individueel begeleid op zijn eigen niveau.

workshop-draaien

foto: Annelies Anseeuw

Beginneling:

Als beginneling leer je de basis van het pottendraaien: centreren en optrekken. Je zal kleine voorwerpen zoals koppen en kommen kunnen maken.
Françoise leert je centreren en draaien. Ze coacht en begeleidt de cursisten stap voor stap. Je wordt dus steeds in de gaten gehouden, zodat fouten snel gecorrigeerd kunnen worden. Je leert de klei aanvoelen en je eerste vormen draaien.

workshop-draaien2

foto: Annelies Anseeuw

Gevorderde:

Als gevorderde krijg je een programma op maat: je stelt je objectieven samen met Françoise zoals een bepaalde vorm leren draaien of met meer klei werken.
Je kiest waarin je je verder wilt verdiepen:

  • een nieuwe vorm maken zoals: potten met deksels, borden, theepotten, schalen.
  • je vormgeving verbeteren: je leert kijken naar de vormen en ze stuk per stuk te veranderen tot een boeiend voorwerp ontstaat.
  • Meer klei centreren om groter te werken.

Afdraaien:

We besteden evenveel tijd aan het afdraaien en het afwerken van de potten dan aan het draaien. Zo krijg je de mooiste resultaten. Al van bij het begin zou je moeten weten hoe je voorwerp er achteraf uit zal zien. Anticiperen op het afdraaien, textuur en decoratie is belangrijk.

Glazuren:

Workshop Leren glazuren maken

foto: Annelies Anseeuw

Er is een halve dag glazuren inbegrepen in de workshop. Door je werk te glazuren wordt wat je gemaakt hebt “echt” en kan je het gebruiken.
Je mag 15 stukken laten bakken. De glazuren worden gebakken op steengoed temperatuur, 1240°. Ze zijn gemaakt door Françoise volgens haar eigen recepten.
Je mag kiezen tussen een twintigtal kleuren.

Meebrengen:

Je kunt best werkkleren en -schoenen aandoen. Breng 4 oude handdoeken mee en je gereedschapsdoos als je er een hebt. Je lunch breng je ook mee.
Er wordt gezorgd voor thee en koffie.