Een oven kopen: waar moet je op letten?

Als je erover denkt om een oven te kopen, moet je jezelf eerst een paar vragen stellen:

Hoe groot moet je oven zijn?

Als je oven te groot is duurt het heel lang vooraleer hij vol en klaar is om te stoken.
Als hij te klein is voel je je beperkt in je creatie.
Hou dus rekening met de grootte, de hoeveelheid aan objecten die je maakt en hun afmetingen: sommige ovens zijn dieper en minder hoog, anderen juist omgekeerd.
Hou ook rekening met het feit dat je oven bij de installatie door je deur, venster of trap moet kunnen. De meeste ovens zijn heel zwaar en moeilijk te verplaatsten .
De binnengrootte van een oven is meestal uitgedrukt in liters. Je berekent de binnengrootte door de binnendiepte, breedte en hoogte eerst door tien te delen en dan met elkaar te vermenigvuldigen.
Bv. mijn oven is 60cm breed op 60cm diep op 70cm hoog. Dus 6 X 6 X 7 = 252 liter.

Op welke energie zal je oven werken?

Een elektrische oven

Elektriciteit heeft het voordeel dat het vrij veilige energierbon is en makkelijk in gebruik. Als je een elektronische programmator gebruikt, kan een elektrische oven een heel stabiele warmte geven.
De meeste ovens werken volgens het drie fasen prncipe, maar tegenwoordig zijn er ook die op gewone stroom werken (220V).
Een elektrische oven moet op een goed verluchte plaats staan want er komen gassen vrij tijdens het bakken.
Hij maakt ook een beetje lawaai als de contactor aan en uit springt.
In België hebben we een betrouwbare constructeur van elektrische en gasovens: Fours H&C
Ceramics Instruments is een andere constructeur, gespecialiseerd in ronde ovens.

Een oven op gas

Gasovens geven je de mogelijkheid om reducerend te stoken wat een hele verrijking voor de glazuren betekent.
Professionele gasovens met programmator zijn een stuk duurder dan de elektrische.
Ze moeten ook aangesloten worden op een schouw.

Een raku oven

Wat leuk en goedkoop kan zijn is het gebruik van een raku oven. Raku ovens werken ook op gas maar met een heel eenvoudigere technologie. Je kunt er ruw mee bakken (biscuit) en je kan er rakuglazuren of lage temperatuurglazuren bakken en als het extra geïsoleerd is, zelf tot steengoed temperatuur stoken.
Het vraagt wel meer aandacht: je moet naast de oven blijven en zelf de aanvoer van gas regelen in functie van de temperatuur curve. Die ovens hebben geen schouw en zijn voor buiten verbruik maar zijn meestal gemakkelijk te verplaatsen.

Een houtoven

Een houtoven geeft heel mooie resultaten die anders niet bereikbaar zijn. Het vraagt wel veel hout en een constante aanwezigheid.
Marnic de Langhe heeft onlangs een anagama oven (een japanse soort hout oven) gebouwd.

In Het laatste huis in Boom werkt Lou Smet met verschillende zelf gemaakte ovens op hout en op gas.

In het Franse pottenbakkersdorp La Borne gebruiken verschillende pottenbakkers houtovens.